Z roku na rok
niepokojąco wzrasta liczba osób chorych na cukrzycę. Według
prognoz w 2030 roku liczba osób chorych na cukrzycę typu 2 wzrośnie
do 366 mln (o 189 mln więcej niż w roku 2000). Rosnąca
zachorowalność na to schorzenie związana jest z obecnym trybem
życia dużej części populacji – spadkiem aktywności fizycznej,
niezdrowej diety, w której przeważają wysokoprzetworzone, łatwe
do przygotowania produkty spożywcze, bogate jednocześnie w cukry
proste i kwasy tłuszczowe o konfiguracji trans. Czynnikiem nie
pozostającym bez wpływu jest narażenie na stres i stosowanie
używek. Nieregularny tryb żywienia, niezdrowa dieta sprawiają,
społeczeństwo przybiera na masie ciała. Takie postępowanie
prowadzi do obniżenia sprawności fizycznej, samopoczucia,
pojawienia się poważnych dolegliwości krążeniowych oraz cukrzycy
typu II. Aby uniknąć tych przykrych konsekwencji, zarówno
żywieniowcy jak i lekarze zalecają by m.in. zwiększyć
aktywność fizyczną, dbać o regularność spożywanych posiłków
oraz wzbogacić swój jadłospis o warzywa i owoce. Są one nie tylko
źródłem dobroczynnego błonnika, witamin i
składników mineralnych, ale są przede wszystkim smaczne.