Prawidłowe odżywianie i ruch

Z roku na rok niepokojąco wzrasta liczba osób chorych na cukrzycę. Według prognoz w 2030 roku liczba osób chorych na cukrzycę typu 2 wzrośnie do 366 mln (o 189 mln więcej niż w roku 2000). Rosnąca zachorowalność na to schorzenie związana jest z obecnym trybem życia dużej części populacji – spadkiem aktywności fizycznej, niezdrowej diety, w której przeważają wysokoprzetworzone, łatwe do przygotowania produkty spożywcze, bogate jednocześnie w cukry proste i kwasy tłuszczowe o konfiguracji trans. Czynnikiem nie pozostającym bez wpływu jest narażenie na stres i stosowanie używek. Nieregularny tryb żywienia, niezdrowa dieta sprawiają, społeczeństwo przybiera na masie ciała. Takie postępowanie prowadzi do obniżenia sprawności fizycznej, samopoczucia, pojawienia się poważnych dolegliwości krążeniowych oraz cukrzycy typu II. Aby uniknąć tych przykrych konsekwencji, zarówno żywieniowcy jak i lekarze zalecają by m.in. zwiększyć aktywność fizyczną, dbać o regularność spożywanych posiłków oraz wzbogacić swój jadłospis o warzywa i owoce. Są one nie tylko źródłem dobroczynnego błonnika, witamin i składników mineralnych, ale są przede wszystkim smaczne.